optimalizácia webu

Čo je optimalizácia webu pre vyhľadávače

Máte nový web? V tom prípade je iste vo vašom záujme, aby sa o ňom ľudia dozvedeli a začali ho navštevovať. Práve na tento účel slúži, samozrejme okrem propagácie, optimalizácia webu pre vyhľadávače.

Optimalizácia pre vyhľadávače – základné pojmy

Pojem optimalizácia pre vyhľadávače pochádza z anglického výrazu Search Engine Optimization (v skratke SEO). Ako sme už spomenuli, cieľom optimalizácie pre vyhľadávače je priviesť na web návštevnosť, respektíve zviditeľniť web v internetových vyhľadávačoch, ako sú u nás najčastejšie využívaný Google alebo zahraničné vyhľadávače Seznam, Bing, Yahoo a mnoho ďalších.

SEO zahŕňa množstvo rôznych techník, ktoré majú viesť k zlepšeniu pozície webu vo vyhľadávačoch. Tie môžu byť vykonávané priamo úpravou na webe alebo prostredníctvom externých webov. Z tohto hľadiska sa SEO delí na:

  • On-page SEO. Sú to techniky, ktoré sú zamerané na faktory na webe, teda priamo na vylepšenie webu.
  • Off-page SEO. Je to optimalizácia faktorov mimo stránky a slúži na získavanie kvalitných spätných odkazov, smerujúcich na optimalizovaný web.

Čo všetko patrí pod On-page a Off-page SEO?

On-page SEO

Ako je zrejmé už z názvu, on-page optimalizácia webu prebieha priamo na stránke. Sú to teda rôzne techniky, ktoré vedú k vylepšeniu faktorov webu. Delia sa na:

  1. Technické faktory. Ktoré riešia ako naprogramovať web, aby ho vyhľadávače čo najlepšie „pochopili“. Patrí sem voľba názvu domény a URL adresy, meta značky, title…
  2. Informačné faktory. Teda správna štruktúra webu a navigácia.
  3. Obsahové faktory. Tvorba kvalitného obsahu a vhodné umiestnenie kľúčových slov.

Off-page SEO

Ide o takzvaný linkbuilding, teda budovanie spätných odkazov, ktoré smerujú na optimalizovaný web. Dôležité je, aby tieto spätné odkazy boli prirodzené, pochádzali z kvalitných webov z čo najvyšším PageRank-om a tiež, aby boli relevantné. To znamená, že by mali pochádzať z obsahovo príbuzných webov.

Kombinácia On-page a Off-page faktorov zabezpečí dobré pozície optimalizovaného webu vo výsledkoch vyhľadávania.